06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

De maatregelen rondom de intelligente lockdown in ons land hebben geleid tot minder inbraken en inbraakpogingen in de grote steden. Gemiddeld daalde het aantal gevallen van (pogingen) tot inbraak met 37%. Utrecht is de enige uitzondering. In tegenstelling tot de andere grote steden steeg het aantal inbraken in de periode na de lockdown met maar liefst 161%, zo blijkt  uit onderzoek van Offerte.nl, dat de inbraakcijfers van de Politie op politie.nl analyseerde

Gekeken naar de vijf grootste steden in ons land werd er voor de Corona-maatregelen van de overheid dagelijks gemiddeld 3,28 keer per dag ingebroken of een poging daartoe gedaan. Sinds de lockdown-maatregelen is dit aantal gedaald naar dagelijks gemiddeld 2,39 inbraken en inbraakpogingen .

In vier van de vijf grote steden is er sprake van een significante daling. Zowel in Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Rotterdam daalde het aantal inbraken en pogingen daartoe met minimaal 47%. Utrecht is de enige uitzondering. Zoals eerder aangegeven steeg in tegenstelling tot de andere grote steden het aantal inbraken in de periode na de lockdown fors: met 161%.

Raoul Bergen van Verisure, het grootste landelijke alarmsystemen bedrijf in Nederland, geeft aan dat zij geen stijging in inbraken hebben gezien in Utrecht. Dat geeft aan dat de inbrekers het daar vooral op huizen zonder alarmsysteem gemunt hadden.

Inbraakpogingen iets minder vaak succesvol

Inbrekers die een poging doen zijn sinds de corona maatregelen iets minder vaak succesvol. Waar eerst in 72% van de gevallen er daadwerkelijk werd ingebroken, is dat inmiddels 68%. De daling in het aantal inbraakpogingen lijkt mede veroorzaakt te zijn door de oproep van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven.  Meer informatie over het onderzoek naar inbraakpogingen is te vinden op
https://offerte.nl/inbraak-onderzoek-2020

Bron: Risk en Business
Zie ook: Inbraken