06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl
Het echtpaar moet 170.000 euro boete betalen voor belastingontduiking
Het echtpaar moet 170.000 euro boete betalen voor belastingontduiking© ANP
DEN HAAG – Een 81-jarige man uit Den Haag heeft van het Openbaar Ministerie een boete van 170.000 euro gekregen voor het ontduiken van de belasting. Hij zou samen met zijn vrouw bij zijn aangifte hebben gezegd op Cyprus te wonen, terwijl ze het grootste deel van het jaar gewoon in Nederland waren.
Het frauderende echtpaar werd ontdekt door een onderzoek binnen het zogenaamde ‘debet-credit card project’. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar verdachte betalingen. Zo bleek dat de man en vrouw veel betalingen in Nederland deden met een betaalkaart die was gekoppeld aan een buitenlandse bankrekening. De Belastingdienst gaat er daarom vanuit dat het echtpaar voor het grootste deel van het jaar in Nederland was, in plaats van op Cyprus.
Het echtpaar zou tot 2018 voor het grootste deel in Nederland hebben gewoond, terwijl ze geen belasting hierover hebben betaald. Hierdoor zou de schatkist ongeveer 340.000 euro per jaar zijn misgelopen.

Fiscale boete bij Belastingdienst

Het echtpaar heeft inmiddels met de Belastingdienst een overeenkomst gesloten om het niet-betaalde belastinggeld terug te betalen. Daarnaast betaalt de man een fiscale boete aan de Belastingdienst, waardoor het belastingnadeel voor de Nederlandse staat ongedaan is gemaakt.
Ook de vrouw van het echtpaar werd in eerste instantie als verdachte in deze zaak gezien. Volgens het Openbaar Ministerie heeft zij maar een kleine rol gespeeld bij de belastingontduiking. De zaak tegen haar is daarom geseponeerd.