06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

In 2019 werden er in totaal 48.499 auto-inbraken geregistreerd. Dat is een daling van 9,3% ten opzichte van de 53.477 gevallen in 2018. 53% van de inbraken is te herleiden naar ‘slechts’ 15 van de 355 Nederlandse gemeenten. Ondanks de landelijke daling, steeg het aantal auto-inbraken in de noordelijke provincies. Dit zijn enkele uitkomsten uit een analyse van Independer op basis van politiecijfers over de laatste twee jaar. Het vergelijkings- en adviesplatform voor verzekeringen ziet vaak onduidelijkheid bij mensen die schade willen claimen, omdat de dekkingen van de bijbehorende verzekeringen uiteenlopen.

Provinciale  verschillen

Vooral op provinciaal niveau zijn de verschillen tussen de afgelopen twee jaar groot. Zo nam het  aantal inbraken in auto’s in Zeeland af met 35%, terwijl dit in Groningen juist toenam met 21%. Een ander opvallend provinciaal verschil is zichtbaar in de Randstad. Hier zijn Noord- en Zuid-Holland al jaren landelijke ‘koplopers’ wat betreft aantallen auto-inbraken. Noord-Holland stond hierbij in 2018 op de eerste plaats. Maar in 2019 werden juist in Zuid-Holland meer inbraken geregistreerd dan in de noordelijke buurprovincie. De gemeente Amsterdam is nog steeds de meest onveilige stad als het gaat om inbraken in auto’s. Hier werd in 2019 maar liefst 6.376 keer ingebroken.

Naast de provincie Groningen, waar het aantal inbraken met 21% steeg naar een totaal van 667 gevallen, zagen ook Friesland (4% stijging naar 446 inbraken) en Drenthe (2% stijging naar 381 inbraken) een toename. In alle andere provincies daalde het aantal incidenten.

Dekking en voorwaarden lopen fors uiteen
Independer ziet vaak onduidelijkheid bij mensen die schade willen claimen, omdat de dekkingen van de bijbehorende verzekeringen uiteenlopen. ‘’Voor ingebouwde fabrieks-accessoires bieden de volledig casco (allrisk) en beperkt casco autoverzekering een standaarddekking. De WA verzekering biedt deze dekking niet. Ook voor accessoires die naderhand zijn geplaatst ben je vaak deels verzekerd via volledig casco of beperkt casco en kun je je aanvullend verzekeren voor een volledige dekking ’’, zegt Suzan Samson van Independer.

‘’Losse spullen in de auto zijn niet meeverzekerd op je autoverzekering. Hiervoor is vaak een beperkte dekking, tot een paar honderd euro, op de inboedelverzekering. Voor een ruimere dekking kun je ook nog een aanvullende buitenshuis-dekking voor afsluiten. De dekkingen en voorwaarden hiervan verschillen sterk per verzekeraar. We adviseren daarom altijd om regelmatig te controleren of je inboedelverzekering nog wel aansluit bij je dekkingswensen.’’

Voor de onderzoekspagina met de auto-inbraken monitor, waar ook de interactieve kaarten zijn opgenomen, klik hier: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/overzicht-auto-inbraken-2019

Bron: Risk en Business
Zie ook:Voertuigen