06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl
Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter

Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter© Theresa Hartgers

DEN HAAG – De politie trof vorig jaar een huilende Andrea (24) aan, die zou zijn geslagen door haar partner Vasile (35). Ook zou hij haar hebben bedreigd. Tijdens de zitting afgelopen week bleek de verdachte alleen van de aardbodem verdwenen. Wie er wel kwam opdagen was Andrea zelf. Om hem te verdedigen.
Dit is een verhaal uit onze serie Bij de Politierechter.
De stoel van de verdachte blijft leeg terwijl er wel een advocaat plaatsneemt. Waar de 35-jarige Vasile op dit moment uithangt, weet hij niet precies. Vasile zou naar familie zijn gegaan om even tot zichzelf te komen. Maar hij moest eigenlijk voor twee verschillende zaken voorkomen.
Zo zou hij vorig jaar in september iemand van een café in Leidschendam hebben beledigd door de woorden ‘fucking bitch’ en ‘fuck you’ te zeggen. De commotie ontstond toen hij met een paar andere mannen in het café aanwezig was. Ze speelden op de gokautomaten en liepen wel erg vaak naar het toilet. De eigenaar vermoedde dat ze drugs aan het gebruiken waren en sprak hen aan waarna er het nodige over en weer werd geroepen. De vrouw deed hierna aangifte.

Dreigend appje

In december vorig jaar zou Vasile bovendien zijn vriendin hebben mishandeld en bedreigd. Toen de politie eenmaal ter plaatse was, troffen ze de 24-jarige Andrea huilend aan in haar woning. Vasile zou haar een klap hebben gegeven. Dat was ook aan haar gezicht te zien. Daarnaast zou de man een dreigend appje naar haar hebben verstuurd met daarin onder meer de woorden: ‘Ga zonder het kind of sterf.’ Hij bleek tijdens zijn arrestatie behoorlijk onder invloed.
Andrea wilde zelf geen aangifte doen tegen haar vriend. Vasile ontkende zijn daad daarnaast ook bij de politie, aldus de rechter. ‘Uit zijn eigen verklaring komt naar voren dat hij zei dat hij geen idee had hoe Andrea aan haar dikke oog kwam, dat hij dronken was, zich ook niet veel meer kon herinneren, maar dat hij haar nooit iets aan zou doen’, leest de rechter voor, waarna hij zich wendt tot de advocaat van Vasile.

Roemeens in Nederlands vertalen

Die laat weten dat Andrea graag als getuige wil fungeren. Er is voor haar een tolk geregeld om haar Roemeens in het Nederlands te vertalen. Als de rechter toestemming geeft, loopt Vasiles advocaat de zaal uit om haar te halen. Er stapt daarna een jonge vrouw binnen met een rode jas aan, witte sneakers en haar donkere haren geverfd met een blonde dip dye. Ze heeft nog steeds een relatie met Vasile.
‘Ik ga u eerst beëdigen. Als getuige moet u de waarheid spreken en niets anders dan de waarheid.’ Andrea doet de eed, waarna de advocaat van Vasile haar een aantal vragen mag stellen. Over het appje zegt ze: ‘Het was niet gemeend, het was niet waar. Hij was niet bij bewustzijn, bedoel ik’, probeert Andrea uit te leggen.

‘Was u echt bang dat hij u zou doden?’

‘Was u echt bang dat hij u zou doden?’, vraagt de advocaat dan. ‘Nooit’, zegt Andrea resoluut. Als er gevraagd wordt naar de klap en waar ze is geraakt, wijst ze de plek aan. Rond haar slaap op de linkerkant van haar hoofd. ‘Maar het ging eigenlijk meer tegen mijn bril, want ik had mijn bril op. Het was niet hard geweest, want mijn bril ging immers niet kapot’, aldus de vertaling.
Als de advocaat vraagt hoe ze de toekomst ziet, zegt ze: ‘Dat onze beide kinderen samen opgroeien en gelukkig zijn.’ ‘Dus u wilt het voor de kinderen blijven proberen?’, is de reactie terug. ‘Nee, niet voor de kinderen. Omdat we van elkaar houden, omdat hij een goed mens is en omdat het om een fout ging waarvan ik weet dat hij die nooit meer zou begaan.’

‘De eerste keer?’

De officier van justitie heeft toch nog een extra opmerking. ‘Uw moeder heeft verklaard dat uw man u weleens eerder heeft geslagen’, zegt hij. ‘Is dat zo?’ Volgens Andrea niet. ‘Dit was de eerste keer?’ Ze knikt. Waarna ze achterin de zaal plaatsneemt om de zitting verder te volgen.
Als de rechter vraagt naar Vasile en of hij wel in Nederland is, reageert zijn advocaat: ‘Ik weet het niet. Hij zit op dit moment in een roerige periode en is naar familie gegaan om even rust te nemen. Het is in strijd met de voorwaarden, want hij moest vandaag komen, maar dit is wat hij heeft gekozen.’

Een emotionele uitroep

De officier van justitie vindt dat er genoeg bewijs is voor de bedreiging, mishandeling en belediging. Hij eist vijftig uur taakstraf. Vasiles advocaat pleit ervoor dat hij voor alle verdenkingen wordt vrijgesproken. ‘Ik vind ‘fuck you’ geen belediging, meer een verwensing zoals ‘donder op’ of ‘bekijk het maar’. ‘Fucking bitch’ is meer een emotionele uitroep en vind ik ook geen strafbare belediging.’ Over de bedreiging draagt hij naar voren dat Andrea het zo niet heeft opgevat. Ook meer een emotionele uitroep, aldus de advocaat. Omdat er op de foto geen zwaar letsel te zien is, vindt hij dat er voor mishandeling te weinig steunbewijs is.
De rechter trekt zich terug om over de straf na te denken. Als hij eenmaal terugkomt, geeft hij de advocaat op twee punten gelijk: ‘fuck you’ is meer een verwensing. En: ‘Over dat berichtje dat is gestuurd: ik twijfel of dat een bedreiging is geweest. Het kan een verwensing zijn geweest zonder bang te maken, dus ik vind bedreiging niet bewezen.’ Wel wordt Vasile schuldig bewezen voor mishandeling en belediging. Hij krijgt dertig uur taakstraf. Er wordt alleen nog even getwijfeld of Vasile nu in Nederland is en zo niet, of hij terugkomt om die uit te voeren. Als hij dit niet doet binnen de vastgestelde termijn, moet hij vijftien dagen gevangenisstraf uitzitten. Zijn advocaat verlaat samen met Andrea de zaal.

Namen zijn gefingeerd in verband met de privacy.

Bron: Omroep West