06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Uit een Europese enquête blijkt dat één op de vier Belgische bestuurders zijn of haar smartphone gebruikt tijdens het rijden. Het zal hierbij gaan om het lezen of versturen van berichten. Eén op de zes bestuurders zal nog bellen, met zijn of haar smartphone aan het oor, achter het stuur. Volgens het Openbaar Ministerie Parket Oost-Vlaanderen is het gebruik van mobiele apparaten tijdens het rijden, en de ongelukken die hieruit voorkomen, dan ook enorm toegenomen. Met de nieuwe maatregelen willen zij hier iets tegen doen.

Intrekken rijbewijs

Het Openbaar Ministerie van Oost-Vlaanderen meldt daarbij dat acht procent van de dodelijke gevallen in het verkeer verband houdt met het gebruik van de smartphone achter het stuur. Zo blijkt uit een enquête van Vias Institute, een onafhankelijk kennisinstituut dat onderzoek doet naar mobiliteit en verkeersveiligheid. Dit zal naar schatting inhouden dat er zo’n 4600 ongevallen per jaar zouden ontstaan, waarvan een vijftigtal met een dodelijke afloop.

Om deze reden is de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een nieuwe én grootschalige campagne gestart om mensen erop te attenderen geen smartphone of andere mobiele apparaten te gebruiken tijdens het rijden. Het Openbaar Ministerie Oost-Vlaanderen neemt ook deel aan deze actie en komt daarom met nieuwe richtlijnen en maatregelen. Hierin staat het volgende: ”Wie een mobiel apparaat gebruikt tijdens het rijden, zonder dat het in een daartoe bestemde houder bevestigd is, riskeert de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen.” Eerder werden er in België al hoge boetes opgelegd voor smartphonegebruikers achter het stuur.

Wanneer gaan de nieuwe maatregelingen in?

De nieuwe maatregelingen worden op dit moment al toegepast. Zo blijkt onder andere uit een artikel van het dagblad De Morgen. Hierin staat dat een 39-jarige man zijn rijbewijs moest afgeven na het gebruik van een smartphone achter het stuur. In Nederland krijgen smartphonegebruikers achter het stuur momenteel boetes opgelegd. Zo krijg je voor handheldbellen in de auto op dit een boete van 350 euro.

Boetes voor gebruik van de telefoon tijdens het autorijden omhoog

Smart reply voor Android Auto komt dichtbij, maar niet voor iedereen

Bron: Risk en Business