06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl
        Ondanks dat mensen meer thuis zijn dan ooit en de auto vaak stil voor de deur stond, vonden er in 2020 nog steeds duizenden autodiefstallen plaats. Wel was er een daling van 4,7% ten opzichte van 2019. Die daling is beperkter dan bij andere vormen van criminaliteit die tijdens coronalockdowns flink afnamen. Hybride en keyless entry auto’s werden in 2020 populairder bij autodieven, blijkt uit data van de AutodiefstalBarometer van Interpolis. Niet in elke regio loop je even veel risico op autodiefstal. Deze nieuwe tool toont het risico op autodiefstal van een bepaald type auto in een specifiek postcodegebied.

De kans dat je auto wordt gestolen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de plek waar je woont en het type auto dat je hebt. In heel het land zijn veelvoorkomende modellen als de Volkswagen Golf en Polo en de Fiat 500 in trek bij autodieven. Dat zijn de drie meest gestolen auto’s van 2020. De Golf heeft dit jaar de koppositie overgenomen van de Polo. Opvallend is dat er met de twee Toyota’s, de Renault Captur en de Mazda CX-5 vier SUV’s de top 10 in zijn gekomen.

Top 10 meest gestolen auto’s 2020
1. Volkswagen GOLF
2. Volkswagen POLO
3. Fiat 500
4. Renault CLIO
5.Toyota RAV4
6.Bmw 3-SERIE
7.Renault CAPTUR
8.Toyota C-HR
9.Ford FOCUS
10Mazda CX-5
Top 10 meest gestolen auto’s 2019
1. Volkswagen POLO
2. Volkswagen GOLF
3.Fiat 500
4.Bmw 3-SERIE
5.Bmw 5-SERIE
6.Audi A4
7. Volkswagen TRANSPORTER
8.Opel CORSA
9. Audi A3
10.Renault CLIO
Interpolis ziet verschillen tussen regio’s. Zo zijn andere auto’s populair in regio’s nabij de Belgische of Duitse grens. In het oosten zijn Duitse merken gewild, in het zuiden gaat het meer om Franse en Italiaanse merken. In grensstreken worden bepaalde auto’s nog wel eens op bestelling in een serie gestolen. In andere regio’s, bijvoorbeeld de Randstad worden vaker auto’s gestolen om ze in een loods uit elkaar te halen voor populaire onderdelen.

Top-3 populairste auto per provincie Dit zijn de populairste auto’s (merk/model) per provincie over de periode 2018 tot nu: Drenthe: 1. BMW 3-serie, 2. Fiat 500, 3. Volkswagen Golf
Flevoland: 1. Volkswagen Golf, 2. Ford Fiesta, 3. Audi A4
Friesland: 1. Volkswagen Transporter, 2. Audi A4, 3. BMW 3-serie Gelderland: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Fiat 500 Groningen: 1. BMW 3-serie, 2. Renault Twingo, 3. Volkswagen Passat Limburg: 1. Volkswagen Golf, 2. Ford Fiesta 3. BMW 3-serie Noord-Brabant: 1. Volkswagen Golf, 2. Volkswagen Polo, 3. Renault Clio Noord-Holland: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Fiat 500 Overijssel: 1. Volkswagen Golf, 2. Volkswagen Polo, 3. BMW 3-serie Utrecht: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Fiat 500 Zeeland: 1. Volkswagen Golf, 2. Audi A5, 3. Audi A1 Zuid-Holland: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Toyota Aygo

Hybride en keyless entry modellen vaker buitgemaakt Eigenaren van hybride auto’s zijn steeds vaker de klos. Ook keyless entry auto’s, die gestart worden zonder autosleutel, worden relatief veel gestolen. Uit de data van de Interpolis AutodiefstalBarometer blijkt dat keyless auto’s twee keer zoveel kans hebben om gestolen te worden. Dit komt doordat dieven steeds slimmer worden in het starten van deze auto’s.  

Bewaar de autosleutel in een beschermhoes of zes meter van de voordeur Yvette Melis, verantwoordelijk bij Interpolis verantwoordelijk voor de AutodiefstalBarometer, vertelt wat eigenaren van een keyless auto kunnen doen om autodiefstal te voorkomen: ‘Handig zijn beschermhoesjes voor autosleutels die het signaal blokkeren. Gebruik je die niet, dan is het belangrijk om autosleutels altijd op minimaal zes meter van de voordeur te bewaren. Dit moet omdat dieven speciale apparaten hebben waarmee ze het signaal van de sleutel kunnen opvangen en kopiëren.’ Interpolis heeft klanten met een keyless auto gewaarschuwd voor hun diefstalrisico en een beschermhoes met korting aangeboden.
Hoe werkt de AutodiefstalBarometer?
Nederlanders voeren op de website van AutodiefstalBarometer hun kenteken en postcode in, zonder letters of huisnummer, en vervolgens verschijnt de voorspelling in beeld met de kans dat dit type auto wordt gestolen in de betreffende buurt. Het risico is ingeschat op een schaal van één tot tien. De voorspelling is gebaseerd op een algoritme dat gebruikmaakt van openbare databronnen en historische diefstaldata. In de voorspelling wegen factoren mee zoals het merk, model, type, postcode/regio en bouwjaar.

Preventietips voor alle autobezitters
Automobilisten kunnen zelf ook wat doen om het autodieven moeilijk te maken. Yvette Melis heeft drie algemene preventietips voor hen:
Zet je voorwielen naar de stoeprand. Dan moet een dief die met jouw auto weg wil rijden, eerst achteruit het parkeervak uit. Dit kost extra tijd, wat het voor de dief minder aantrekkelijk maakt.
Graveer je kenteken in je autoruit, want dan moet de dief voor doorverkoop niet alleen het kenteken vervangen, maar de auto ook van nieuwe ruiten voorzien.
Laat je kentekenplaten vastschroeven om diefstal ervan te voorkomen. Dieven stelen kentekenplaten zodat ze kunnen tanken zonder te betalen. Als een dief een misdaad begaat met jouw kenteken, kan dit voor grote problemen zorgen.

Bron: Risk en Business