06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Volgens gespecialiseerde verzekeraar Beazley zijn de losgeldbetalingen in de eerste helft van 2020 verdubbeld. Bovendien zijn ransomwareaanvallen in ernst zijn toegenomen en daarmee zijn ze de  grootste cyberdreiging geworden waarmee bedrijven vandaag de dag  worden geconfronteerd. In het laatste Beazley Breach Insight-rapport schat het speciale BBR Services-team van de verzekeraar dat de totale hoeveelheid schadevergoedingen aan  ransomware-afpersing die dit jaar is betaald, het dubbele zal zijn van dat van 2019.

Beazley zegt dat er in het jaar ook een stijgende trend is opgetreden waarbij hackers dreigen gegevens vrij te geven in plaats van alleen encryptie te gebruiken om activiteiten te verstoren. Gegevens van Coveware, gespecialiseerd in incident response bij ransomware-incidenten, tonen aan dat bijna 50% van de ransomwaregevallen in het derde kwartaal van 2020 de dreiging omvatte om gegevens te blokkeren en  te versleutelen, tegen 22% in het tweede kwartaal van 2020.

Paul Bantick, Beazley’s, Global Head of Cyber and Technology, zegt in een toelichting: “In een ongelooflijk uitdagend jaar waarin ransomware de grootste cyberdreiging is geworden voor zowel individuen als organisaties, is de ernst van ransomwareaanvallen blijven escaleren. “Onze database met acceptatie-, claims- en bedreigingsinformatie toont aan dat ransomwareaanvallen veel geavanceerder en ernstiger zijn. Daarom is het van cruciaal belang dat organisaties een gelaagde benadering van beveiliging aannemen en strikte maatregelen nemen om het bij elke stap moeilijk te maken voor bedreigingsactoren.”

Beazley adviseert bedrijven om werknemers te trainen om phishing-e-mails te herkennen. Organisaties moeten ook veilige en offline back-ups maken, gegevens in rust versleutelen, netwerkinbraken bewaken en patchsystemen onderhouden, raadt het daarnaast aan.

Bron: Risk en Business