06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl
Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter
Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter© Theresa Hartgers
DEN HAAG – De 38-jarige Aleksander heeft geen zin om te betalen of geld om uit te geven als hij op 3 november vorig jaar een supermarkt binnenloopt in Den Haag. Hij probeert ongemerkt een paar blikjes energydrink mee te nemen, net als een stuk Franse kaas ter waarde van zes euro. Maar hij wordt betrapt.
Dit is een verhaal uit onze serie Bij de politierechter.
Als hij vervolgens op het politiebureau terechtkomt, wordt er al snel een proces-verbaal opgemaakt. De rechtszaak laat nog wel even op zich wachten en hij is uiteindelijk niet komen opdagen. Ook blijkt dat hij geen advocaat heeft ingeschakeld.
De rechter, de griffier en de officier van justitie zitten samen in de zaal als ze zijn zaak bespreken. De officier van justitie vindt dat er voldoende bewijs is. ‘Een getuige zag dat hij die twee blikjes en de kaas onder zijn jas verborg’, zegt ze overtuigend.

Domme actie

Daarnaast blijkt hij bekend te hebben bij de politie. ‘Hij noemde het een domme actie, maar hij besloot toch te stelen.’ Ze vindt het strafbare feit wettig en overtuigend bewezen.
‘Winkeldiefstal is een ontzettend vervelend feit. Het kost veel tijd, geld en personeel en dat zie je weer terug in de prijs van de producten. Iedereen moet gewoon betalen voor zijn boodschappen’, zegt ze daar nog fel achteraan.

Nergens aan verslaafd

De 38-jarige Aleksander blijkt dakloos te zijn. Het laatste wat ze over hem hebben gehoord, is dat hij nog steeds geen huis heeft en bij een vriend verblijft: hij blijkt een zogenoemde bankslaper. Hij zoekt werk, heeft nu geen inkomen, maar is ook nergens aan verslaafd, aldus de rechter.
Alleen is hij in 2020 ook al veroordeeld voor winkeldiefstal, leest de rechter voor uit zijn dossier. Hij werd toen veroordeeld tot drie dagen gevangenisstraf. De richtlijnen zijn volgens de officier van justitie een geldboete of taakstraf, maar omdat Aleksander geen eigen verblijfplaats heeft en geen werk, vindt ze een gevangenisstraf nu ook beter passen. Ze eist vijf dagen.

Gevangenisstraf

‘Ik kan me vinden in uw overwegingen: geen geldboete en geen taakstraf’, aldus de rechter. ‘Maar ik ga iets lager zitten met de dagen gevangenisstraf.’ Uiteindelijk wordt Aleksander wederom een gevangenisstraf opgelegd van drie dagen. De vraag is wel wanneer de verdachte hoort van zijn straf en of de verdachte makkelijk te vinden is.
De namen zijn gefingeerd in verband met de privacy.