06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Checklist coronacrisis voor je bedrijf

Zie je door alle regelingen, protocollen en zorgen over het coronavirus het grote plaatje voor je onderneming niet meer? Met deze checklist krijg je het overzicht weer terug. 10 tips voor meer grip op je bedrijf tijdens de coronacrisis.

1. Krijg inzicht in je financiële situatie

Wat heb ik ‘in kas’, wat moet ik nog binnenkrijgen en wat moet ik betalen? En wanneer moet ik gaan betalen? Zorg dat je je betalingsverplichtingen onder controle hebt. Want als je weet wat je hebt, wat je nog krijgt en nog moet betalen, weet je ook hoeveel je mogelijk tekortkomt. En wat je mogelijkheden zijn om hierop snel actie te ondernemen.

2. Vraag uitstel aan bij de Belastingdienst

In tijden dat je inkomsten zo onzeker zijn als nu, wil je zo min mogelijk kosten hebben. De overheid houdt hier rekening mee. Daarom kun je tijdelijk je belastingbetaling uitstellen. Vraag als je in geldnood zit of dreigt te komen uitstel aan bij de Belastingdienst en geef aan over welk onderdeel je uitstel wilt. Uitstel is mogelijk voor meerdere soorten belasting, zoals loon- en inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en btw. Daarnaast stelt de Nederlandse Douane zich coulant op, en verleent op verzoek ook uitstel van betaling.

3. Bespreek je mogelijkheden met je bank

De kans is groot dat je om krediet verlegen zit en je moeite hebt je betalingsverplichtingen onder controle te houden. Verschillende regelingen kunnen hier een oplossing voor bieden. Kleine ondernemers en zzp’ers kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met Qredits voor het aanvragen van een lening of overbruggingskrediet.

Bespreek de mogelijkheden met je bank. Misschien is er wel uitbreiding van financiering mogelijk, of kun je krediet aanvragen. Een aantal banken heeft aangegeven dat ze hun steentje willen bijdragen door uitstel op aflossing te verlenen op leningen tot 2,5 miljoen euro.

4. Bekijk wat de gemeente voor je kan doen

Gemeentes kunnen ondernemers meer financiële ademruimte geven. Dit doen ze door soepel om te springen met het heffen van lokale belastingen. Denk hierbij aan de Onroerendezaakbelasting (OZB), precario, toeristenbelasting, reclamebelasting en terrasbelasting. Niet elke gemeente heeft dezelfde regelingen. Check bij jouw gemeente voor welke gemeentebelastingen je uitstel van betaling of gespreid betalen mogelijk is.

5. Vraag uitstel aan bij het waterschap

Waterschappen denken mee over hoe ze ondernemers kunnen helpen de coronacrisis goed door te komen. Hoe? Een aantal waterschappen heeft de invorderingen stilgezet. En als je in de problemen zit, kun je uitstel vragen. De waterschappen proberen daarnaast hun facturen ruim voor vervaldatum te betalen en te zorgen dat opdracht- en vergunningverleningen aan bedrijven doorgaan.

6. Vraag uitstel aan voor betaling pensioenpremie

Ga na of je uitstel kunt krijgen voor het betalen van pensioenpremie(s)? Werkgevers die door de coronacrisis zijn getroffen kunnen zich namelijk ook bij hun pensioenfonds melden voor een mogelijke betalingsregeling.

7. Maak gebruik van het noodpakket van de overheid

De overheid heeft financiële regelingen ingesteld die jouw bedrijf financieel kunnen helpen. Lees hierover meer in een uitgebreid overzicht van dit noodpakket. Je leest hier ook meer over wie wanneer voor welke regeling in aanmerking komt. Controleer de voorwaarden en bekijk of deze voor jou van toepassing is of kan zijn.

Doe de KVK Corona regelingencheck en check eenvoudig zelf voor welke regelingen je in aanmerking komt.

8. Neem contact op met je brancheorganisatie

Je brancheorganisatie heeft de afgelopen weken goed nagedacht over wat er specifiek voor jouw branche nodig is. Misschien kunnen zij wel wat voor je betekenen; in de vorm van een juridisch loket of voorbeeldbrieven. Daarnaast biedt de overheid verschillende branchegerichte aan:

9. Informeer je klanten

Zijn je activiteiten veranderd of lever je nu op bepaalde tijden via een afhaalloket? Informeer je klanten over hoe het je bedrijf vergaat en wat je doet. Veel klanten denken graag met je mee en waarderen dat je naar alternatieven zoekt. Zo houd je je klanten bij je. Ook goed voor straks, als de crisis voorbij is. Daarnaast helpen veel ondernemers de samenleving in deze moeilijke tijd op een creatieve manier.

10. Raadpleeg bij vragen het KVK Coronaloket

Heb je nog meer vragen over de coronacrisis en wat er mogelijk is voor je bedrijf? Hiervoor kun je terecht bij het KVK Coronaloket. Je kunt ook bellen naar 0800 2117, een team van adviseurs staat voor je klaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Bron: KVK