06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Longartsen in Nederland melden de eerste gevallen van een onbekende longziekte bij gebruikers van de elektronische sigaret. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) had deze week een enquête uitgezet onder de 1100 leden. Binnen drie dagen kwamen er al drie meldingen binnen, vertelt de voorzitter in Nieuwsuur.

In Nederland zijn de eerste meldingen binnengekomen van mensen die mogelijk kwalen hebben opgelopen door het gebruik van een elektronische sigaret, meldde de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) vorige week  aan Nieuwsuur. De vereniging heeft vorige  week een enquête uitgezet onder de 1.100  leden en binnen drie dagen kwamen er drie meldingen binnen.

Zes Amerikaanse doden
Directe aanleiding voor de enquête is het aantal mensen in de Verenigde Staten met mysterieuze ademhalingsziektes die aan het gebruik van e-sigaretten worden toegeschreven. Daar lijden honderden mensen aan een mysterieuze longziekte die vermoedelijk veroorzaakt wordt door het gebruik van e-sigaretten met een smaakje. Zes patiënten zijn overleden.

“Dat maakt dat we ons zorgen maken. Al zijn die zorgen er eigenlijk al vanaf het begin van de komst van de e-sigaret”, aldus Van der Toorn. Volgens hem kan het te maken hebben met de bestanddelen van de e-sigaret. “We weten helemaal niet wat er gebeurt als je die bestanddelen verdampt en inademt. We hopen door ons onderzoek meer patronen te ontdekken en zo te zien wat er hier aan de hand is. Het kan zijn dat het om andere problemen gaat. Daarom is er meer onderzoek nodig.”

Bron: Risk & Business