06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

GlobalData verwacht dat veel kleine en middelgrote ondernemingen zich in 2022 blootgesteld zullen zien aan cyberrisico’s als gevolg van de hoge cyberverzekeringspremies en de crisis rond de kosten van levensonderhoud die het besteedbaar inkomen onder druk zetten. Uit een onderzoek van het data- en analyticsbedrijf blijkt dat 17,3% van de mkb-bedrijven in 2021 geen cyberverzekering heeft afgesloten omdat deze te duur is, terwijl 29% zijn polis heeft opgezegd om kosten te besparen. Kleinere bedrijven bleken het meest bloot te staan aan stijgende kosten, aangezien slechts 21% van de micro-ondernemingen een cyberverzekering had, vergeleken met 40,1% voor kleine bedrijven en 54,3% van de middelgrote bedrijven

Ben Carey-Evans, Senior Insurance Analyst bij GlobalData, zegt hierover: “Nu de budgetten van het mkb onder druk staan en verzekeraars niet in staat zijn om de premies te verlagen, zullen de stijgende kosten in de toekomst een groot probleem zijn voor cyberverzekeraars. Bedrijven en consumenten zijn hard getroffen door de kosten van levensonderhoudcrisis, met torenhoge brandstof- en energieprijzen waardoor consumenten een kleiner besteedbaar inkomen overhouden. GlobalData verwacht dat het aantal bedrijven dat hun cyberverzekering opzegt, dit jaar alleen maar zal toenemen.”

De oorlog in Oekraïne en werknemers die vanuit huis blijven werken, hebben het cyberrisico voor bedrijven in het Verenigd Koninkrijk verhoogd, waardoor verzekeraars niet kunnen reageren op de kosten van levensonderhoudcrisis door de premies te verlagen. Volgens het rapport van GlobalData, ‘Cybersecurity – Thematic Research’, zal innovatie nodig zijn om het hoofd te bieden aan het voortdurend evoluerende cyberdreigingslandschap, dat ook de neveneffecten van het conflict tussen Oekraïne en Rusland omvat. Volgens schattingen van GlobalData zal de wereldwijde cyberbeveiligingsindustrie groeien van 125,5 miljard dollar in 2020 tot 198 miljard dollar in 2025, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 9,5%.

David Bicknell, Thematic Analyst bij GlobalData, zegt hierover: “Niemand – zelfs de beveiligingsproviders zelf niet – is veilig voor aanvallen. De altijd verbonden wereld van vandaag biedt cyberaanvallers talloze mogelijkheden om landen, organisaties en personen te ontwrichten. Een uitdagende wereldwijde geopolitieke omgeving, nog verergerd door de COVID-19-pandemie en, sinds februari 2022, het conflict tussen Oekraïne en Rusland, heeft cyberaanvallers een ongelijk speelveld geschonken, waarvan zij actief gebruik maken.

“De hoogste cyberfunctionarissen van de regering-Biden waarschuwden onlangs dat frequentere cyberaanvallen het “nieuwe normaal” zijn voor Amerikaanse bedrijven en particulieren. Of om het nog grimmiger te zeggen: het gaat er slecht aan toe en het zal waarschijnlijk niet snel beter worden.”

Bron: Risk en Business