06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Nog nooit is er zo weinig ingebroken als dit jaar. Hoewel dieven dit najaar weer vaker toesloegen, maakten de nieuwe coronamaatregelen hier een abrupt einde aan. Dat blijkt uit de nieuwe InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis.Tot begin deze week sloegen inbrekers 21.600 keer toe, 23%  minder dan vorig jaar. Daar komen in de laatste week van dit jaar nog circa duizend inbraken bij, verwacht Interpolis. Al met al wordt het laagterecord van vorig jaar ruimschoots verbroken. Toen werd er 30.557 keer ingebroken, wat ruim een vijfde minder was dan in 2019.

De spectaculaire daling wordt vooral veroorzaakt door de strenge coronamaatregelen die tussen januari en april golden. Nederland begon het jaar met een strenge lockdown, waardoor mensen vooral thuiswerkten. Eind januari kwam daar nog een avondklok bij. Toen de maatregelen versoepeld werden, steeg het aantal inbraken weer en volgde het patroon van vorig jaar.

Inbraakpogingen

Met name dit najaar liep het aantal inbraken snel op, normaliter is er een piek in de donkere dagen in de winter. Toen het kabinet de avondlockdown invoerde, viel de toename meteen weer stil. ,,Mensen zijn weer thuis en dat scheelt inbraakpogingen,” zegt Mireille van den Boom, bij Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer.

De daling is niet evenwichtig verdeeld over steden en provincies. Zo daalde het aantal inbraken in Groningen met 6% het minst en in buurprovincie Drenthe met 34% juist het meest. In Gelderland (-16%) , Noord-Brabant (-17%) en Utrecht (-19%) sloegen inbrekers eveneens minder toe.

In de grote steden is een vergelijkbaar beeld waarneembaar. In Den Haag, Den Bosch en Groningen daalde het aantal inbraken tussen de 4 en 9 procent. In Enschede is juist een spectaculaire afname van ruim de helft te zien. Ook in Amersfoort (-48 procent) en Dordrecht (-46 procent) kelderde het aantal woninginbraken fors. In de twee grote steden, Amsterdam en Rotterdam, bedraagt de daling zo’n 30%.

,,Rond kerst en oud en nieuw is het risico doorgaans drie keer zo hoog als in de rest van het jaar. Door het vieren van feestdagen in kleine kring bij familie of vrienden zullen inbrekers hun kans schoon zien bij verlaten woningen.
20
Voor 2022 verwacht Interpolis dat het aantal inbraken niet nog verder zal dalen. Veel hangt echter af van de geldende coronamaatregelen. ,,Als coronamaatregelen ons blijvend laten thuiswerken verwachten we hetzelfde beeld als dit jaar.” Ook los van corona daalde het aantal inbraken al jaren. In 2012 registreerde de politie nog ruim 90.000 woninginbraken. Dat aantal halveerde tot en met 2019, corona deed vervolgens de rest.

Bron: Risk en Business