06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Nooit eerder was het aantal anonieme tips over financieel-economische delicten en harddrugs zo hoog als in 2019, blijkt uit een analyse van de jaarcijfers van Meld Misdaad Anoniem (M.). Het meldpunt ontving zo’n duizend meldingen (+44%) over zaken als witwassen en crimineel- en onverklaarbaar vermogen. Over de handel in harddrugs werd 4.943 keer getipt, een stijging van 30%. M. stuurde vorig jaar in totaal 16.890 meldingen naar de politie en andere opsporingsinstanties.

De stijging van beide categorieën is volgens Meld Misdaad Anoniem niet los van elkaar te zien. Woordvoerder Marc Janssen: “Drugs en illegale geldstromen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de Nederlandse drugshandel gaan jaarlijks miljarden om. Dit illegaal verkregen vermogen wordt witgewassen. Het geld vloeit deels terug in onze maatschappij door bijvoorbeeld de aankoop van luxegoederen en het investeren in vastgoed. Daarmee oefenen criminelen invloed uit op de bovenwereld. Dat zie je ook terug in de meldingen bij M.”

Ruim 2.200 aanhoudingen

Uit de terugkoppeling van de politie in 2019 blijkt dat mede dankzij M.-tips minimaal 2.210 aanhoudingen zijn verricht. Verder werd teruggekoppeld dat er minstens 452.222 hennepplanten in beslag zijn genomen. De geschatte straatwaarde van deze hennep is rond de 45 miljoen euro. Ook zijn er ruim 200 vuurwapens van straat gehaald dankzij anonieme tips.  Op de website  https://www.meldmisdaadanoniem.nl/blog/category/nieuws/ zijn meer opgeloste zaken te vinden.

BRON: RISK EN BUSINESS