06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl
Foto: Pixabay License/Jan2575

De politie waarschuwt voor autodiefstallen in Brabant waar sinds januari diverse voertuigen met ‘slimme’ sleutels werden gestolen.

‘Slimme’ autosleutels
Steeds meer auto’s hebben een ‘slimme’ autosleutel met een zogenaamde ‘keyless entry’ of een variant daarvan. Het betreft een systeem wat toegang verschaft en de motor kan starten zonder een sleutel om te hoeven draaien. De auto gaat automatisch open als je in de buurt komt. Dieven zijn in staat om het signaal van de autosleutel vanaf buiten op te vangen, terwijl de sleutel bij jou binnen hangt. Daarna kunnen ze binnen een paar minuten hun slag slaan. Uit de auto’s met keyless entry worden voornamelijk airbags, navigatie en airco weg genomen. De meeste voertuigen worden geopend door het zogenaamde klonen van de moeder sleutel. Dat gebeurt door een persoon die een sterke computer meestal bij de voordeur houdt, die dan het signaal van de autosleutel scant en draadloos weer doorgeeft aan een maatje die naast de auto staat. De auto denkt dat de originele sleutel er is en ontgrendelt. Hierdoor kan het voertuig geopend worden zonder de originele sleutel.

Mobiel banditisme
De politie ontvangt jaarlijks diverse aangiftes van diefstallen van auto’s die voorzien zijn een keyless entry systeem. De politie onderzoekt de aangiftes en start een onderzoek naar de autodieven. Zo wordt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid van mobiel banditisme onderzocht. Met mobiel banditisme doelt de politie op internationaal rondtrekkende criminele bendes. Criminelen in deze bendes plegen allerlei misdrijven en verdienen daar hun geld mee. De criminelen verblijven vaak maar een korte tijd in Nederland. Hun tijdelijke verblijfplaatsen zijn meestal recreatieparken, campings, hotels en tijdelijk gehuurde woningen. Na een kort verblijf trekken de mobiele bandieten door naar een volgend land of gaan ze terug naar het thuisland.

Voorkom deze vorm van diefstal
De politie geeft enkele tips om deze vorm van autodiefstal te voorkomen. Zo zou je je sleutel goed op moeten bergen en niet vlakbij de voordeur. Het signaal van de autosleutel reikt tot ongeveer zes meter en is dus ook binnen die afstand op te pikken door de crimineel. Daarnaast kun je de sleutel in een sleutelkastje met metaalfolie of een metalen sleutelbakje doen. Een makkelijke oplossing is bijvoorbeeld een leeg metalen koekblik. Hierdoor kan het signaal niet worden opgepikt. En maak je helemaal geen gebruik van keyless entry, dan kun je je autodealer ook vragen dit signaal uit te zetten, waardoor de kans op diefstal kleiner wordt. De politie komt graag met u in contact met mensen die mogelijk getuige waren van een autodiefstal. Daarnaast komt de politie ook graag in contact met mensen die beschikken over een beveiligingscamera, videodeurbel of dashcam. Beschik jij over zo’n camera en heb je mogelijk beeldmateriaal van de diefstal van een auto? Bel dan met de politie op 0900-8844. En zie je een verdachte situatie, mensen rondstruinen of verdachte voertuigen? Geef het meteen door aan de politie via 112. Onthoud daarbij kenmerken zoals het signalement van de mogelijke dader of een kenteken.

Bron: Dongen Nieuws
Zie ook: Voertuigen