06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Dieven die koplampen uit een Mercedes of Porsche slopen, die je hele auto strippen, of die inbreken om je airbags te stelen, het is de laatste jaren schering en inslag. Hoe zorg je ervoor dat jouw auto-onderdelen níét worden gestolen? Vijf tips:

1. Beveilig je velgen met slotbouten
Als je niet oppast, ontmantelen dieven je hele auto, maar één onderdeel kun je in elk geval gemakkelijk beveiligen. Dat zijn de velgen. Door er slotbouten aan te bevestigen, voorkom je dat ze worden gestolen. Deze bouten draai je net als ‘normale’ bouten vast in het wiel, maar er is één verschil: er is een speciale sleutel nodig om ze weer los te draaien.
Slotbouten zijn niet superduur. Voor twee of drie tientjes koop je al een setje van vier. Eenmaal aangeschaft? Bewaar ze dan uiteraard niet in je auto.

2. Koop geen (of een goede) keyless auto
De diefstal van keyless auto’s – waarvoor dus geen sleutel nodig is om de deuren te openen of de motor te starten – neemt een enorme vlucht. Volgens deskundigen zijn vrijwel alle auto’s van 2017 en ouder met zo’n systeem simpel te stelen.

Internet staat vol met video’s van criminelen die bij de voordeur van een huis staan te scannen op een signaal van een autosleutel. Dit signaal kunnen ze vervolgens klonen of versterken en met een ander apparaat aan de auto doorgeven waardoor de deuren openen en ze ermee kunnen wegrijden.

De Britse firma Thatcham Research heeft een testmethode ontwikkeld om te bepalen hoe gevoelig nieuwe auto’s zijn voor keyless diefstal. De meerderheid van de geteste auto’s wordt beoordeeld als ‘slecht’.

3. Richt die camera bij je huis ook op je auto
Een camera ophangen om je huis te beveiligen tegen inbraak mag. Een camera richten op de openbare weg of het huis of de tuin van je buren mag niet. Maar mocht je een beveiligingscamera hebben, dan kun je natuurlijk wel een beetje creatief zijn bij het ophangen.

Zo tipt Wouter Verkerk, de directeur van Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV): „Als je camera’s bij je huis hebt, richt die dan (ook) op je auto.” Plaats ook een bord bij je woning waarop je vermeldt dat er beveiligingscamera’s bij je huis hangen.

4. Bouw een alarmsysteem in
Zelfs je lelijke eend van voor 1990 kun je zelf beveiligen. Simpelweg door een alarmsysteem in te laten bouwen. Zorg dan wel even dat je een autoalarm hebt met het CCV-keurmerk (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).

Het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging garandeert de kwaliteit van de ingebouwde beveiliging. Het zegt verder iets over de vakkundigheid van het personeel dat de beveiliging heeft ingebouwd en de wijze waarop zij hun werkzaamheden uitvoeren.

5. Parkeer je auto op een verlichte plek
„Zet je auto’s alsjeblieft binnen”, is het advies van Verkerk aan garagehouders en particulieren. Maar wat als je nou geen garage hebt? „Dan zou ik de auto op een goed verlichte plek zetten.”

Een voor de hand liggende tip misschien, maar wel een heel nuttige. Want: ‘Een goed verlichte, openbare parkeerplaats doet het over het algemeen minder goed bij dieven dan een donker hoekje in een zijstraatje. Daarnaast wordt zeker de helft van de autodiefstallen in de avond gepleegd’, stelt bijvoorbeeld autoverkoopsite OSW.

Bron: website AD
Zie ook: Voertuigen