06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

VEENDAM – Het blijft goed gaan in de strijd tegen autodiefstal. In 2021 is het aantal gestolen wagens met 16% procent gekelderd ten opzichte van 2020 en dat is de grootste daling in vijf jaar tijd. Afnames zien we ook bij zware bedrijfswagens (-48%) en motorfietsen (-7%).

 

 

Dat blijkt uit cijfers die het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) vrijdag bekend maakt.

Er werden vorig jaar 5.404 personenauto’s gestolen. Daarbij blijven SUV’s, zoals de Nissan Qashqai, Toyota RAV 4 en C-HR en de Peugeot 2008 en 3008, favoriet bij autodieven. De VW Golf blijft met 328 stuks het meest gestolen model. VW Polo en Fiat 500 volgen met 295 stuks en respectievelijk 196 stuks.

Stijging in Limburg

,,Voertuigen van 4 jaar oud worden het meest gestolen: 566 stuks (+12%). In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is de afname van voertuigdiefstallen het grootst”, zegt LIV-manager Rudi Welling. ,,Opvallend is dat er alleen in Limburg een lichte stijging zichtbaar is. De coronapandemie heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de afname. Daarnaast zal de avondklok en het koude winterweer in februari ook een rol hebben gespeeld.”

Naast de afname van diefstallen is ook het terugvindpercentage – dat jarenlang rond de 40 procent schommelde – ineens toegenomen. Welling: ,,Dat is gestegen naar 45 procent en dat betekent dat van alle gestolen voertuigen richting de helft gaan die we achterhalen. De kans dat dit gebeurt is nog steeds het grootst binnen de eerste 24 uur. Dat geldt vooral voor voertuigen die jonger zijn dan 4 jaar, die vaak over een zogenoemd track&trace-systeem beschikken.”

Edelmetaal

Criminelen kunnen door verminderde afzetmogelijkheden ook deels zijn overgestapt op andere verdienmodellen die lucratiever en minder risicovol zijn. ,,Het is niet toevallig dat katalysatoren ineens met duizenden tegelijk gestolen worden van auto’s. In 2021 waren dat er 3379 in ons land. Waarschijnlijk heeft het te maken met de groeiende vraag naar edelmetaal en daarmee een aanzuigende werking op de diefstal van dit auto-onderdeel”, aldus de LIV-zegsman.

,,We zijn over het algemeen niet ontevreden over 2021, maar moeten alert blijven”, vindt Welling. ,,Uit cijfers van de verzekeraars blijkt dat de totale schadelast van autodiefstal daalt maar dat deze per voertuig in het afgelopen jaar gemiddeld met 10% is gestegen. Komend jaar gaan we daarom nog meer gebruik maken van digitale opsporing bij het terugvinden van voertuigen. Daarnaast adviseren we om goede alarmsystemen te monteren bij voertuigen met een keyless entry systeem, omdat deze gevoelig blijven voor diefstal.”

Het LIV constateert niet alleen bij personenauto’s een daling ook bij andere categorieën. ,,Zware bedrijfsauto’s, motoren, caravans, aanhangwagens, op alle gebieden boeken we winst. Opvallend is dat bij de brom- en snorfietsen we met 9951 stuks eindelijk onder een magische grens komen. In 2020 waren dat er nog 12.233.”

Bron: Telegraaf
Zie ook: Voertuigen