06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Op het gebied van internetveiligheid kan Nederland nog grote stappen maken. Zo lopen Nederlanders een verhoogd risico op cyberaanvallen en kwaadaardige software op hun mobiele apparaten. Dit en meer blijkt uit de Europese Cyber Security Index van VPNgids, dat de internetveiligheid van 27 EU-landen in kaart bracht. Nederland staat in de Index op de achtste plek, Duitsland komt als veiligst uit de analyse.

In de Europese Cyber Security Index worden acht verschillende veiligheidsfactoren onderzocht: van online bankfraude tot de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Aan de hand van deze indicatoren heeft ieder land een eigen ‘cyberveiligheidsscore’ gekregen tussen de 0 en 100. Nederland scoort 66,1 punten en staat hiermee op de achtste plaats als het aankomt op internetveiligheid.

Ten opzichte van andere Europese landen loopt Nederland op veel gebieden achter op het gebied van internetveiligheid. Zo heeft 59% van de Nederlanders ooit kwaadaardige software ontdekt op eigen mobiele apparatuur. In een gemiddeld Europees land is dit percentage ‘slechts’ 40%. Ook zijn Nederlanders, na Engelsen en Fransen, het meest kwetsbaar voor een cyberaanval.

Duitsland het meest cyberveilig

Duitsland komt in het onderzoek, met een cyberveiligheidsscore van 76,4, naar voren als de meest ‘cyber veilige’ Europese lidstaat. Het land scoort hoog op vier van de acht factoren. Zo is Duitsland bijvoorbeeld, samen met Frankrijk, het land met het grootste aantal anti-cybercrime wetgevingsstukken. Toch presteert Duitsland matig op enkele factoren. Zo hebben Duitse internetgebruikers in vergelijking tot de andere Europese landen een verhoogde kans (+6%) op een besmetting met kwaadaardige software.

De top vijf best presterende landen op het gebied van cybersecurity wordt verder aangevuld door Ierland (73,6), Denemarken (69,8), Kroatië (68,0) en Zweden (67,8).

Roemenen lopen het grootste risico online

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Roemenië (43,0). Dit is een van de landen met de meeste ruimte voor verbetering. Het land scoort onder meer slecht op gebied van cyberveiligheid vanwege de hoge kwetsbaarheid voor cyberaanvallen en de relatief ‘karige’ anti-cybercrime wetgeving. Ook Cyprus (47,9), Litouwen (49,1), Italië (50,9) en Slovenië (53,1) staan in de top vijf cyber-onveilige landen.

Meer informatie over de Europese Cyber Security Index is te vinden op: https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/europese-cyber-security-index/

Bron: Risk & Business