06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Het aantal inbraken stijgt weer. Na een historische daling als gevolg van de coronamaatregelen, neemt de kans op een woninginbraak voor het eerst sinds de start van de coronacrisis weer toe, blijkt uit de InbraakBarometer van Interpolis.

Afgelopen week was het aantal meldingen van inbraak bij de politie al 51 procent hoger dan drie weken daarvoor, toen het aantal inbraken het dieptepunt bereikt had. Het aantal postcodes met een hoog inbraakrisico is verdubbeld, laat de InbraakBarometer zien. De stijging is het grootst in Noord-Holland en Zuid-Holland. Verzekeraar Interpolis, onderdeel van coöperatieve verzekeraar Achmea, voorspelt dat het aantal inbraken over drie weken weer op het oude niveau is.

Vooral in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland profiteren inbrekers van het feit dat mensen steeds vaker de deur uitgaan. Zo is bijvoorbeeld het inbraakrisico in Amsterdam gestegen met 41 procent, blijkt uit data van de InbraakBarometer van Interpolis. Opvallend is dat de top 10 postcodes met het grootste inbraakrisico allemaal in Amsterdam liggen.

Over drie weken weer terug op het oude inbraakniveau
Als deze trend doorzet, voorspelt Interpolis dat het inbraakrisico over drie weken weer op het oude niveau zit. Youri van der Avoird, binnen Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer: ‘De toename die we zien in het aantal inbraken loopt parallel aan de versoepelingen van het RIVM. We weten dat ‘van huis zijn’ een belangrijke voorspeller is voor het inbraakrisico. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in ‘inbraakseizoenen’ zoals de vakanties en de feestdagen. Daarnaast is het aantal inbraken dat de afgelopen dagen gemeld is bij de politie een belangrijke graadmeter voor het inbraakrisico. We zien vaak dat er in een korte periode meerdere keren in een buurt wordt ingebroken, meestal zo’n 5 of 6 in korte tijd. De toename in politiemeldingen, zien we dan ook direct terug in de risicoscores van de InbraakBarometer.’

Tips om je huis veilig achter te laten
Ga je na maanden van thuis zitten weer op pad? Dan is het verstandig een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. Doe alsof je thuis bent door verlichting aan automatisch te laten in en uit schakelen door een timer. Doe niet alle gordijnen en rolluiken potdicht. Buitenverlichting met een sensor bij je voor- of achterdeur is ook een goed idee. Inbrekers werken namelijk niet graag in het zicht. Check ook eens je hang- en sluitwerk. Goede sloten houden inbrekers buiten, dus het is zeker de moeite waard om daar kritisch naar te kijken en in te investeren. En draai natuurlijk de deur goed op slot als je vertrekt.