06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Het afgelopen jaar lagen er tot en met november 13.000 aangiften van cybercrime. In heel 2020 waren dat er bijna 11.000. In diezelfde periode waren er 110.000 aangiften van fraudezaken, waarvan een groot deel zich online afspeelt. In heel 2020 waren dat er 125.000.Online verkoopfraude tierde vooral welig in de lockdowns. De politie verwacht over 2021 aangiften in zo’n 35.000 verschillende zaken. Over twee weken publiceert de politie de complete jaarcijfers.

Het is een bekende vorm van online oplichting: WhatsAppfraude, of vriend-in-noodfraude. Hoewel deze specifieke vorm van online criminaliteit in 2021 iets lijkt te zijn afgenomen, lag het aantal aangiften soms nog steeds op 100 per dag.Telefoonnummers en persoonsgegevens, vaak afkomstig uit datalekken, zijn op het dark web voor een schijntje te koop. Oplichters benaderen hiermee honderden mensen tegelijk, in de wetenschap dat ze altijd wel ergens beet hebben.

Intussen loopt het de politie over de schoenen. “Dit alles maakt dat slachtoffers zich in de kou voelen staan”, zegt Jolise Stol, cybercrime-expert bij SlachtofferhulpDat slachtoffers zich schuldig voelen en zich schamen komt heel vaak voor, merkt Slachtofferhulp Nederland. Regelmatig durven ze niemand te vertellen dat ze zijn opgelicht.

De eerste reactie is namelijk vaak veroordelend, zegt Stol van Slachtofferhulp. “Mensen zeggen vaak: ‘Hoe kun je nou zo stom zijn? Je snapt toch dat zoiets niet pluis is?’ Je bent al opgelicht en veel geld kwijtgeraakt, en als je dan ook nog eens wordt veroordeeld door je omgeving, ben je nog een keer slachtoffer.”

Geringe pakkans

Extra wrang is de geringe pakkans van internetcriminelen. Door de enorme schaal waarop online criminaliteit voorkomt en het feit dat de onderzoeken veel tijd en moeite kosten, is het voor de politie bijna ondoenlijk om de daders te achterhalen.

De politie probeert hun werkwijze zo veel mogelijk te verstoren, bijvoorbeeld door de ‘geldezels’ op te sporen die hun bankrekening beschikbaar stellen. Komend jaar wil de politie nauwer samenwerken met banken en het bedrijfsleven, al voelt de politie zich op dit vlak gehinderd door privacywetgeving[J1] . Verder worden agenten digitaal vaardiger gemaakt en zijn er preventieve maatregelen tegen de aanwas van nieuwe, jonge daders.

“Nu ontbreekt bij slachtoffers van online criminaliteit het gevoel van rechtvaardigheid”, constateert Stol. De vele tienduizenden aangiften van het afgelopen jaar zijn vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg, omdat lang niet iedere gedupeerde zich bij de politie meldt.

Bron: Risk en Business