06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Voormalig Action-medewerker Dennis is ten onrechte ontslagen voor het ‘stelen’ van een draagtasje, oordeelt de rechter. De winkelketen hanteert een zogenoemd zerotolerancebeleid wat betreft diefstal, maar voor ontslag op staande voet was volgens de rechter meer nodig dan ‘een vrijwel waardeloos plastic tasje’. 

Dennis pakte aan het einde van zijn werkdag, bij een Action-vestiging in Velp, een plastic tasje bij de kassa om zijn eerder gekochte producten in te doen en mee naar huis te nemen. Hij betaalde echter niet voor het zakje. Bij terugkeer van zijn vakantie stonden plotseling ‘twee hoge piefen’ voor Dennis’ neus. Ontslag op staande voet, was de boodschap.

,,Ik was helemaal flabbergasted”, zei de vulploegmedewerker er eerder over. ,,Meen je dat nou echt, dacht ik alleen maar. Als ik nou iets van waarde had gestolen… maar ik heb gewoon onbewust dat tasje niet afgerekend.” De kosten van het tasje bedroegen 3 eurocent, maar Action was onverbiddelijk. Dennis ging de laan uit, maar volgens de rechter was dat niet terecht.

,,Dit voelt echt als gerechtigheid’’, aldus een opgetogen Dennis Kossink (41). ,,Ik vind het vooral fijn dat mijn naam is gezuiverd.’’ Kossink kon het tasje niet afrekenen omdat alle kassa’s al afgesloten waren. ,,Een collega van me zei direct: ‘die moet je nog wel even betalen’, maar omdat het niet kon, zei ik dat ik het de volgende dag wel even zou doen. Daarna ben ik het vergeten, en een dag later begon mijn vakantie.’’

Zerotolerancebeleid

Hoewel Dennis afwist van het zerotolerancebeleid van zijn werkgever en in strijd daarmee handelde, moet voor het ontslag ook naar andere factoren worden gekeken. ,,In dit geval naar de aard van het meegenomen voorwerp – een vrijwel waardeloos plastic tasje – het functioneren van de werknemer en zijn persoonlijke omstandigheden’’, aldus de rechter in zijn oordeel.

Op basis hiervan is het ontslag op staande voet niet terecht, meent de rechter. Dennis, die slapeloze nachten overhield aan de situatie, mocht kiezen tussen het laten vernietigen van het ontslag of het krijgen van een vergoeding. Hoewel hij eerder aangaf dolgraag weer aan de slag te gaan bij Action koos Dennis toch voor het laatste. Het niet afgerekende tasje kost Action nu 7200 euro. De Velpenaar heeft daarbij het hoofdstuk Action voor eens en voor altijd gesloten. ,,In eerste instantie wilde ik wel terug, maar dat hoeft niet meer van mij. Ik ben bezig met een nieuwe baan, en dat gaat, zoals het er nu naar uitziet, de goede kant op.’’

Aanscherping beleid

Action laat weten kennis te hebben genomen van de uitspraak van de rechter, en dat zij zich beraden op eventuele aanscherpingen in de uitvoering van hun beleid.

,,In deze uitspraak staat ons zero-tolerance beleid, dat overigens in de gehele retailsector min of meer in vergelijkbare vorm gehanteerd wordt, als zodanig niet ter discussie. In dit geval heeft de rechter geoordeeld op basis van specifieke en deels persoonlijke omstandigheden’’, aldus de winkelketen.

Hiernaast bevestigt Action dat het contract met Kossink inderdaad is beëindigd en dat de zaak enkel nog financieel afgewikkeld moet worden. ,,De medewerker heeft overigens zelf tijdens de zitting zijn vordering om terug te mogen keren ingetrokken.’’

In huize Kossink staat inmiddels een grote taart op tafel om de winst te vieren. ,,Ik word echt om de minuut gebeld en ben vooral heel erg opgelucht.’’

Niet de eerste keer

Eind juni haalde Action ook al bakzeil over het ontslag van een Amsterdamse winkelmedewerker. De 27-jarige vrouw had haar vader gebruik laten maken van haar 15 procent tellende bedrijfskorting. Daarmee had de man 1 euro 69 bespaard op onder meer de aankoop van een flacon motorolie en fles koelvloeistof. De medewerkster kreeg haar congé, omdat het meevallertje alleen voor personeel geldt.

De rechter vond dat de ontslagen vrouw blijkbaar niet op de hoogte was van de geldende kortingsregels. Er was bovendien toestemming verleend door een plaatsvervangend bedrijfsleider. Volgens de rechter had er ‘een stevig gesprek’ gevoerd kunnen worden met de medewerker in plaats van een ontslag op staande voet. Action moest haar salaris over een aantal maanden alsnog uitbetalen. Ook draaide het bedrijf op voor de proceskosten.

Bron: AD