06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Verdubbeling van het normale aantal meldingen

Het aantal binnengekomen schademeldingen bij het Institituut Mijnbouwschade Groningen na de beving bij Loppersum op dinsdagmiddag 14 juli iwas gistemiddag 16.00 uur  opgelopen van 267 naar meer dan 600 meldingen. Het aantal meldingen van acuut onveilige situaties is gestegen naar 9. Uit de directe omgeving van Loppersum kwamen 66 meldingen. Het gaat dan om meldingen uit een gebied met een straal van 5 km rond het epicentrum.

Dat betekent nagenoeg een verdubbeling ten opzichte van het aantal meldingen op hetzelfde moment vorige week, toen er 311 meldingen waren. Het is nog onduidelijk of de kleinere beving bij Siddeburen (kracht 1,8)  in de vroege ochtend van donderdag 16 juli heeft bijgedragen aan deze extra schademeldingen Er kwamen bij het IMG 161 telefoontjes binnen, een vijfde had te maken met de beving van Loppersum.

Acuut onveilige situaties

Er zijn 9 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie gedaan. Van die 9 zijn intussen 8 adressen bezocht. Twee van de meldingen werden beoordeeld als gegrond. Eén melding kwam van een locatie ruim 40 km buiten het epicentrum, de tweede lag op circa 20 km. Er zijn maatregelen getroffen om de veiligheid zeker te stellen. Het adres van de laatste melding zal snel worden bezocht.

De beving had een kracht van 2,7. Daarmee is het de zwaarste aardbeving van dit jaar. De aardbeving was rond 17.15 uur. Volgens RTV Noord is de beving gevoeld in de stad Groningen, Loppersum, Leermens, Middelstum en Zeerijp.De gemeente Loppersum roept inwoners op om schade te melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De zwaarste beving in de provincie Groningen tot nu toe dit jaar was op 2 mei bij Zijldijk. Die had een kracht van 2,5 en leidde tot bijna honderd schademeldingen.De zwaarste beving ooit in Groningen was in 2012 bij Huizinge, met een kracht van 3,6.

87 aardbevingen

De bevingen worden veroorzaakt doordat uit de grond in Groningen al vele jaren gas wordt opgepompt. In het gaswinningsgebied deden zich vorig jaar in totaal 87 aardbevingen voor. Van de bevingen hadden er elf een kracht van meer dan 1,5.Het beëindigen van de gaswinning staat gepland voor medio 2022. Burgemeester Hans Engels van Loppersum zegt op Twitter dat er in Den Haag meer actie ondernomen moet worden

Bron: Risk en Business