06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Er gebeuren nog te veel ongelukken door de gebrekkige herkenbaarheid van de tram in het verkeer. Daarom moet de tram zichtbaarder worden, oordeelt het Expertise Centrum Rail (ECR). Niet alleen door de voertuigen zelf aan te passen, maar ook de infrastructuur. Ook het beïnvloeden van het gedrag van andere verkeersdeelnemers is nodig.

Alleen al in Utrecht raakte een tram van U-OV vorig jaar binnen een paar maanden tijd drie keer betrokken bij een aanrijding met kruisend autoverkeer. Begin januari was het opnieuw raak en ontspoorde er op hetzelfde traject een tram. In Den Haag raakte eerder deze maand een fietser gewond na aanrijding met een tram, terwijl in Amstelveen deze week voor de tweede keer binnen een maand een tram in botsing kwam met een auto.

Het is zo maar een greep uit een aantal recente tramongelukken. Voor de themawerkgroep Veiligheid van ECR is de veiligheid van de tram in de stedelijke omgeving al langer een punt van zorg. Vandaar dat in samenspraak met spoorweg- en wegbeheerders en vervoerders is besloten om kijken op welke punten verbetering mogelijk is. De conclusies en aanbevelingen zijn samengevat in de nota Herkenbaarheid Tram, die onlangs verscheen.

Bron: Risk en  Business