06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Een fietsverzekering van Unigarant stelt als voorwaarde dat er bij diefstal twee sleutels ingeleverd dienen te worden. Orginele sleutels, waarvan er minstens één gebruikssporen moet vertonen. Een vrouw die haar elektrische fiets niet meer terugvond op het station waar ze hem gestald had, kan daarom fluiten naar haar uitkering. Volgens Kifid zijn de voorwaarden duidelijk en is een moment van onachtzaamheid niet relevant.

De consument had een vast ritueel op het station. De fiets op slot en de sleutels in haar jaszak met rits. Op de dag van de diefstal was het echter mooi weer en droeg ze een andere jas. Bij Kifid betoogde ze dat er twee scenario’s  mogelijk waren voor het verdwijnen van de sleutel: verlies of diefstal. Omdat de fietsenmaker waar ze direct een nieuw fiets kocht haar vertelde dat ze het derde slachtoffer was die week, vond ze de laatste optie het meest waarschijnlijk.

Jurisprudentie

Bij Kifid beriep de vrouw zich op een zaak uit 2011 waarin de commissie een verzekeraar toch opdroeg om een gestolen fiets te vergoeden, ondanks het vereiste van de aanwezigheid van twee originele sleutels. In dat geval ging het om sleutels die onbeheerd werden achtergelaten op de toonbank van een fietsenmaken. Volgens Kifid was er toen sprake van een moment van onachtzaameid.

Tweesleutelbeleid

Unigarant verdedigde zich door te stellen dat een fietsenverzekering een fraudegevoelig product is. Het tweesleutelsbeleid is volgens de verzekeraar een manier om fraude zo goed als mogelijk te voorkomen. Volgens Kifid is Unigarant daarmee voldoende in haar belangen geschaad om de claim te mogen afwijzen.

Bron: AM WEB