06 13 85 26 14 contact@SOD-Onderzoek.nl

Verslaggevers politie en justitie | Tekening: Theresa HartgersVerslaggevers politie en justitie | Tekening: Theresa Hartgers

LEIDEN – ‘Oren open, monden dicht’, de schoolklas die zaal E2 van de Haagse rechtbank binnenstroomt, krijgt van de politierechter duidelijk te horen wat de regels zijn. ‘We willen geen last van u hebben. En natuurlijk heet ik u ook van harte welkom’, voegt ze er lachend aan toe. Inmiddels heeft ook verdachte Fariq plaatsgenomen. Hij zit hier omdat hij een gestolen Playstationcontroller en een headset probeerde te verkopen in een tweedehandswinkel in Leiden.

Fariq – een twintiger, klein van stuk en een zwart sikje – heeft zijn verhaal klaar. ‘Ik kwam een minderjarige jongen tegen, die vroeg of ik het in wilde leveren.’ Als de rechter vraagt hoe de jongen heet, moet Fariq het antwoord schuldig blijven, maar hij kent hem wel degelijk, houdt hij vol: ‘Ik heb wel eens met hem gevoetbald’.

In mijn ogen was het geen slechte jongen, ik ben misschien een beetje naïef geweest – Fariq

De rechter neemt geen genoegen met het antwoord en zaagt Fariq stevig door: ‘Hebt u gevraagd waar de spullen vandaan komen?’ Fariq antwoordt van niet. Hij vond het niet nodig: ‘In mijn ogen was het geen slechte jongen. Ik ben misschien een beetje naïef geweest.’

Een ander persoon

De rechter (‘Ik vraag nogal graag door en ben niet zo snel tevreden’) zet nog een tandje bij. In het dossier zit een foto van Fariq in de winkel samen met een anderen man. ‘Zwijgrecht’, roept Fariq als de rechter vraagt of hij hem kent. ‘Ik heb niks met hem te maken’, reageert hij. Toch vermoedt de politie dat de verdachte de gestolen spullen kreeg van de man op de foto.

Dat Fariq de man wel degelijk kent, moet blijken uit een andere foto in het dossier. Daarop staat een groepje mannen, inclusief de man uit de winkel en Fariq. Die foto is gemaakt door de politie. De groep was – de dag van de inbraak waarbij de headset en de controller waren gestolen in de wijk – staande gehouden. Nadat ze hem hier mee heeft geconfronteerd, houdt de rechter het voor gezien.

Smoesjes

Na de strenge ondervraging door de rechter is de officier van justitie aan de beurt. ‘De verdachte vertelt zoveel smoesjes dat ik het niet geloof’, is zijn conclusie. Hij eist een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De controller en de headset zijn gestolen, concludeert de rechter: ‘En u bent daarbij betrokken.’ Dan de straf. ‘Als ik u vastzet dan denk ik dat het helemaal niet meer goed komt.’ Fariq hoef dus niet meer de cel in. Wel moet hij aan het werk. De rechter legt hem een taakstraf van 80 uur op en nog eens 40 uur voorwaardelijk.

Lachend op de gang

Na de uitspraak blijft de schoolklas zitten voor de volgende zitting. Fariq heeft inmiddels de zaal verlaten. Hij is lachend de gang opgelopen, samen met zijn advocaat.

In het kader van de privacy zijn de namen gefingeerd.

Dit is een artikel in de reeks ‘Bij de politierechter’. Meer verhalen lezen?

Bron: Omroep west